astro8 320x200Astrologia constă în mai multe sisteme de divinație bazate pe premiza că există o relație între fenomenele astronomice și evenimentele din lumea umană. Numeroase culturi au dat importanță evenimentelor astronomice, iar indienii, chinezii și maiașii au dezvoltat sisteme elaborate pentru prezicerea evenimentelor terestre, prin observații celeste.

În Occident, astrologia constă în cele mai multe cazuri într-un sistem de horoscopuri menite să explice aspectele personalității unei persoane și să prezică evenimentele din viața acesteia, în funcție de poziția soarelui, a lunii și a altor obiecte celeste din momentul nașterii.

 

                De-a lungul istoriei, astrologia a fost considerată o tradiție scolastică și a fost acceptată în context politic și academic, fiind conectată de alte studii, precum astronomia, alchimia, meteorologia și medicina. La sfârșitul secolului al 17-lea, noile concepte științifice din astronomie și fizică au pus astrologia sub semnul întrebării, aceasta ajungând să fie considerată o pseudoștiință.

 

 

Astrologia a fost datată cel puțin din mileniul al doilea înainte de Hristos, cu rădăcini în sistemele calendaristice folosite pentru prezicerea modificărilor anotimpurilor și interpretarea ciclurilor celeste, ca semne ale comunicării divine. O formă a astrologiei  fost practicată în prima dinastie a Mesopotamiei (1950-1651 î.e.n.). Astrologia chineză a fost elaborată în Dinastia Zou.

 

Astrologia elenistică, după 332 î.e.n, a combinat astrologia babiloniană cu cea egipteană, creând astrologia horoscopică. În Roma, astrologia a fost asociată cu înțelepciunea caldeană. În secolul 7, astrologia a fost adoptată și de învățații islamici, fiind tradusă în arabă și persă.

 

În secolul 12, texte arabe au fost importate în Europa și traduse în latină, contribuind la inițierea Renașterii europene, unde astronomi importanți, între care Jonannes Kepler și Galileo, au fost astronomi de curte. Referințe la astrologie apar în literatura unor poeți ca Dante Alighieri și Geoffrey Chaucer și în piesele lui Christopher Marlowe și William Shakespeare.