PlutonPluton intră în retrogradare pe 22 aprilie pentru cinci luni de zile, urmând să revină în mers direct pe 30 septembrie, iar în această perioadă vom simți o nevoie tot mai puternică de a analiza câta energie investim în anumite domenii ale vieții noastre sau cum ne percepem identitatea.

Cu toate că Pluton a fost inclusă în categoria planetelor pitice, influența ei este la fel de mare ca a celorlalte planete exterioare, respectiv Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun, iar efectele ei, deși ar putea părea subtile, vor fi greu de ignorat, urmând ca pe parcursul perioadei de retrogradare să devină tot mai puternice.

 

           Spre deosebire de efectele retrogradării lui Mercur, care se fac simțite puternic și imediat, influența mersului retrograd al lui Pluton va deveni mai pregnantă pe parcurs, iar întrebările pe care ni le vom pune vor fi legate de energia investită și de nevoia de control pe care o avem asupra vieții noastre de zi cu zi, a situației financiare și chiar asupra prietenilor și familiei.

Unii dintre noi am putea decide că este momentul să ne impunem în situații în care până nu demult nu am avut niciun cuvânt de spus și ne-am simțit fără nicio putere. Desigur, problemele legate de deținerea controlului asupra unei relații sunt greu de gestionat, iar acesta este și motivul pentru care retrogradarea lui Pluton durează atât de mult. Este o perioadă în care trebuie să analizăm în profunzime cum ne raportăm la putere și, cu cât ne vom gândi mai mult, cu atât vom înțelege mai bine cum ne afectează viața această raportare, de la încrederea în noi înșine la relațiile noastre sociale.

                Nu trebuie să ignorăm și faptul că Saturn, recunoscută ca o planetă a limitărilor, riguroasă și austeră, se află la rândul ei în retrogradare până în septembrie, așa că nu avem nicio șansă să grăbim acest proces de autoanaliză.