vineri13Dacă sunteți o persoană superstițioasă, știți probabil cu siguranță misterioasele circumstanțe care înconjoară ziua de vineri 13. Majoritatea oamenilor o consideră una dintre cele mai periculoase zile ale anului și sunt foarte precauți pe tot parcursul ei, indiferent că este vorba drespre călătorii, serviciu, întâlniri cu prietenii sau o simplă cină în familie.

În această zi, o mulțime de oameni sunt prevăzători înainte de a face sau a spune ceva. Așa că, pentru a înțelege mai bine această zi, haideți să vedem care sunt o parte din factorii care sperie atât de mulți oameni.

Vineri 13 are legătură cu crucificarea lui Isus

Isus a fost crucificat într-o zi de vineri, iar la Cina cea de taină au fost prezente 13 persoane. Un antropolog renumit, Phillips Stevens Jr., spune că oamenii au început să se teamă de vineri 13 în Evul Mediu, iar teama a fost influențată de Cina cea de taină și de crucificarea lui Isus.

”Au fost 13 persoane prezentă la ultima cină a lui Isus, iar acesta a fost al 13-lea. Cina cea de taină a fost joi, iar următoarea zi a fost ziua crucificării lui Isus. Când ziua de vineri cade în data de 13, oamenii se tem că ghinionul va fi dublu. Acesta este motivul pentru care evitarea numărului 13 este justificată pentru unii oameni. În Statele Unite, clădirile foarte înalte nu au de obicei al 13-lea etaj. De asemenea, este considerat că a așeza 13 oameni la masă aduce ghinion, iar în unele avioane nu există rândul 13”, afirmă Stevens.

Ziua de vineri 13 și calendarul

Dacă analizezi mai îndeaproape ziua de vineri 13, s-ar putea să crezi de există o regulă în această nebunie. Ori de câte ori anul începe joia, în februarie, martie și noiembrie va exista o zi de vineri 13 în lunile respective, iar acest lucru se va întâmpla de 11 ori în secolul 21.

Modelul februarie, martie și noiembrie se repetă într-un ciclu de 28 de ani. Ciclul a început în 2009, când vineri 13 a fost în lunile februarie, martie și noiembrie. Același lucru s-a întâmplat în 2015, iar următorul va avea loc peste 11 ani, în 2026, iar apoi tot peste 11 ani, în 2037. Ciudat, nu?

Conotații istorice

Există și factori care contribuie la evitarea zilelor de vineri 13, care sunt atât istorici cât și biblici. De exemplu, numărul 12 este considerat întreg în numerologie – 12 triburi ale lui Israel, 12 apostoli ai lui Isus și 12 succesori ai lui Mohamed în islamul șiit. Tot ce depășește acest număr nu este întreg, potrivit numerologilor.

O alt teorie este menționată de scriitorul Dan Brown în cartea sa despre cruciade și cavalerii templieri. Înn ziua de vineri 13 a lunii octombrie din anul 1307, sute de cavaleri templieri au fost arestați la Paris și în întreaga Europăla ordinul regelui francez Filip al IV-lea, din motive financiare, iar mulți dintre ei au fost uciși.

Teama a devenit mai răspândită în secolul 19

Mare parte din teama față de această zi a început în secolul 18. Henry Sutherland Edwards a scris în biografia lui Gioachino Rossini din 1869 că acesta a fost înconjurat de prieteni până în ultima zi, a considerat numărul 13 ca ghinionist și a murit într-o zi de vineri 13. Ulterior, un roman publicat de Thomas W în 1907, intitulat Vineri 13, a popularizat ideea în cultura americană.

Alfred Hitchcock s-a născut într-o zi de vineri 13

Cine nu a auzit de regizorul de filme horror Alfred Hitchcock? Legendarul regizor s-a născut pe 13 august 1899, așa că pe 13 august 1999 ar fi împlinit 100 de ani. A debutat în 1922 cu un film numit Vineri 13, dar pelicula nu a avut succes din motive financiare.

Între celebritățile născute vineri 13 se află Ashley Olsen și Mary Kate, dramaturgul Samuel Beckett și fostul președinte al Cubei Fidel Castro.

Evenimente dramatice produse în zile de vineri 13

Unii oameni neagă că în zilele de vineri 13 ar avea loc evenimente negative, dar există numeroase dovezi în acest sens. De exemplu, , în afară de cazul templierilor, naziștii au lansat o bombă asupra Palatului Buckingham pe 13 septembrie 1940, într-o zi de vineri.

Un alt eveniment dramatic a fost prăbușirea bursei din 13 octombrie 1989, considerată a doua cea mai gravă din istorie. De asemenea, au avut numeroase prăbușiri de avioane în zile de vineri 13.

Ziua de vineri 13 este norocoasă pentru Taylor Swift

Cântăreața Taylor Swift este obsedată de această zi și își pictează pe mână cifra 13 ori de câte ori are un spectacol. Ea a explicat că s-a născut pe data de 13, a împlinit 13 ani într-o zi de vineri 13, iar primul ei album a cunoscut succesul în 13 săptămâni. Taylor Swift mai susține că întotdeauna a câștigat un premiu când a stat în sectorul 13 pe rândul M, care este a 13-a literă din alfabet.

În secolul 19 a fost format un grup pentru a desființa superstiția

În anii 1880, în Statele Unite a fost înființat Clubul 13, pentru a desființa mitul din jurul acestei zile. Grupul se reunea în fiecare zi de 13 a unei luni pentru a face experimente. Participanții aruncau sare și spărgeau oglinzi pentru a obține o reacție supranaturală. Grupul a devenit popular și a ajuns la 400 de bărbați, între care s-au aflat și președinți americani.

Teama de acest număr este psihologică

Fobia provocată de acest număr este de natură psihologică și se estimează, potrivit National Geografic, că în această zi companiile din întreaga lume pierd afaceri de 800-900 de milioane de dolari, pentru că oamenii nu zboară cu avioanele ca într-o zi obișnuită.

Problemele oamenilor în această zi pornesc de la o ușoară teamă și pot ajunge până la atacuri grave de panică.

Se întâmplă și lucruri bune în zile de vineri 13

În zilele de vineri 13 se întâmplă și lucruri bune. De exemplu, cunoscutul semn al Hollywood-ului a fost inaugurat într-o zi de vineri 13 a anului 1923. (sursa: All Times Lists)