echinoctiuEchinocțiul de primăvară, care în acest an are loc marți, la ora 18:15 (ora României), este momentul de început al anului astronomic dar și al celui astrologic, când Soarele intră în curajosul și energicul Berbec, alungând frigul iernii (cel puțin așa ar trebui!).

                Berbecul este primul semn al zodiacului, fiind asociat cu energia și tinerețea. Acum ar trebui să aruncăm de o parte hainele de iarnă, să ne eliberăm de lanțurile care ne-au împiedicat dezvoltarea și să ne pregătim să urmărim noi obiective.

 

              În perioada echinocțiului de primăvară, oamenii din emisfera nordincă sunt cuprinși de febra primăverii, pe măsură ce plantele și copacii înmuguresc (în emisfera sudică este echinocțiul de toamnă).

Dragostea plutește în aer, celții și vechile populații mediteraneene sărbătoreau echinocțiul de primăvară ca pe o căsătorie sacră între un zeu și o zeiță. Din acest motiv, este o perioadă foarte potrivită pentru a revigora o relație de dragoste, sau a iniția noi proiecte, indiferent care ar fi ele.

Egiptenii recunoșteau intrarea Soarelui în constelația Berbecului ca pe un moment sacru al anului și au construit Marele Sfinx astfel încât acesta să indice direct răsăritul în ziua echinocțiului de primăvară.

Echinocțiul de primăvară a semnficat întotdeauna sfârșitul frigului, refacerea proviziilor de alimente, ceea ce a fost mereu un motiv de sărbătoare. Petrecerile durau în trecut zile întregi în jurul focurilor care aduceau lumină și căldură.

                Echinocțiul înseamnă la propriu momentul în care ziua este egală cu noaptea, ziua fiind în creștere. Din acest motiv, echinocțiul este o temă a renașterii, a resuscitării, a revenirii la viață, care precede sărbătoarea Paștelui, celebrată la scurt timp după intrarea Soarelui în Berbec.

                Simbolurile iepurașilor și ouălor de Paște își au rădăcinile în tradițiile păgâne care onorau fertilitatea naturii. În mod ironic, numele de Paște în limba engleză (Easter) provine de la zeița teutonică Eostre, a cărei sărbătoare este organizată de Luna Plină produsă în apropierea Echinocțiului. Cum creștinii nu sărbătoresc Lunile Pline, au stabilit ca Paștele să fie celebrat în duminica de după Luna Plină care are lor după echinocțiu.